Academie Beeldende Kunsten Mol ABK MOL

Studiereis Vlaams Expressionisme en Rinus Van de Velde

KUNSTMUSEUM DEN HAAG – Vlaams Expressionisme

Op het Vlaamse platteland lijken na de Eerste Wereldoorlog de roaring twenties op het eerste gezicht ver weg. Maar wie goed luistert hoort de jazz over de rivier de Leie schallen... De moderne wereld dringt steeds meer door, ook in de schilderijen van Gustave De Smet (1877-1943) en Frits Van den Berghe (1883-1939). Zij behoren tot de belangrijkste schilders van wat in de jaren 1920 het 'Vlaamse expressionisme' wordt genoemd, en brengen de moderne figuratieve schilderkunst in België tot een hoogtepunt. Hun individuele oeuvres zijn eigenzinnig maar vertonen samenhang in stijl en visie, zoals de vereenvoudiging van vormen, een sterke nadruk op het landelijke en simpele en een uitgesproken geestigheid. In Kunstmuseum Den Haag staat vooral dit kleurrijke en ondeugende karakter van de Vlaamse expressionisten centraal. De tentoonstelling Vlaams expressionisme - Heerlijke herinneringen geeft tegelijkertijd een overzicht van de Belgische schilderkunst aan het begin van de 20ste eeuw, met naast schilderijen van Gustave De Smet en Frits Van den Berghe ook werken van onder meer Jozef Cantré (1890-1957), Constant Permeke (1886-1952) en Edgard Tytgat (1879-1957).

MUSEUM VOORLINDEN – Rinus Van de Velde

Fictie en realiteit, maar ook woorden en beelden vloeien samen in het werk van Rinus Van de Velde (1983). Met tekeningen, sculpturen, installaties, foto’s en films bouwt deze Belgische totaalkunstenaar de absurdistische verhalen na die zich in zijn hoofd afspelen. Voor zijn solotentoonstelling The Armchair Voyager bij Voorlinden ‘leent’ hij daarbij werken uit de museumcollectie. Bijvoorbeeld van Kaari Upson, René Magritte en Rodney Graham.

Rinus Van de Velde is een ware ontdekkingsreiziger, maar wil daarvoor zijn atelier niet verlaten. Dat hoeft ook niet, want hij verzamelt daar foto’s en knipsels, kijkt documentaires en leest (kunstenaars)biografieën en boeken over filosofie en kunstgeschiedenis. Dagdromend brengt hij deze inspiratiebronnen samen tot surrealistische verhalen, waarbij hij vaak in de huid van een ander kruipt. Van de Velde legt zijn gedroomde reizen en ontmoetingen vast met pastelkrijt- of houtskooltekeningen. Hij maakt ook keramieken asbakken vol verhalen en bouwt zijn dromen na met kartonnen en houten decors, die hij gebruikt voor zijn tekeningen en films. De diversiteit van het oeuvre van de Belgische kunstenaar komt duidelijk terug in zijn tentoonstelling bij Voorlinden.

Check de websites voor meer info:

https://www.kunstmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/vlaams-expressionisme

https://www.voorlinden.nl/tentoonstelling/rinus-van-de-velde/

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 56,00
€ 51 voor leden van de vriendenkring

Waar

Academie Beeldende Kunsten