Academie Beeldende Kunsten Mol ABK MOL

Expo ‘Jozef Van RUYSSEVELT in DIALOOG met ABK’

tot 18 oktober – expozaal ABK

20 maart zou deze tentoonstelling openen, maar Corona had ons toen net ingehaald. Vanaf vandaag, een half jaar later, kunnen we met trots alsnog deze werken tonen!

Na een valse start in maart nodigen we iedereen die de stijl en werkwijze van Jozef Van Ruyssevelt weet te appreciëren, uit op de tentoonstelling met enkele werken van deze kunstenaar.

Deze tentoonstelling kan je bekijken als een aanvulling bij de tentoonstelling: 'Jozef Van Ruyssevelt - Weerspiegeling' in het Jakob Smitsmuseum. In de Academie voor Beeldende Kunsten tonen we 3 werken van de meester zelf.

Onze leerlingen in dialoog met Jozef Van Ruyssevelt

Daarnaast zorgde het werk van Van Ruyssevelt voor inspiratie in de diverse ateliers die de Academie aanbiedt. In deze tentoonstelling gaan de leerlingen op zoek naar nieuwe confrontaties. Diverse kunstdisciplines wisselen elkaar af en ontmoeten de meester.

Dit beeldend forum is te bewonderen in de expozaal van ABK – Markt 28 – Mol t.e.m. 17 oktober:

Ma & Di: 10u – 19u
Woe: 13u – 19u
Do: 10u – 12u
Vr: 16u – 19u
Za: 10u – 14u
Zo: gesloten

Opgelet:

Ben je geen leerling van de Academie dan moet je je vooraf steeds registreren.

Je kan dit doen, via 014 33 07 96 of abk@gemeentemol.be

We laten maximaal 14 bezoeker toe in de expozaal, mondmasker dragen is verplicht en handgel is ter plaatse aanwezig.

Je kan je ook ter plaatse registreren op het secretariaat, maar hou er rekening mee dat het maximale aantal personen (14) in de exporuimte niet overschreden wordt.

 

Niet te missen in het Jakob Smitsmuseum: Eugeen Van Mieghem - Jozef Van Ruyssevelt: twee Vlaamse toppers!

Jozef Van Ruyssevelt - Weerspiegeling

Jozef Van Ruyssevelt (1941-1985) studeerde schilderkunst en grafiek aan de Antwerpse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Vanaf 1971 is hij titularis van de etsklas van de Antwerpse Academie, maar hij blijft zich concentreren op de eigen expressie. Dat leidt tot een zeer uitgebreid en divers oeuvre.
Van Ruyssevelt was, net als Jakob Smits, een eigenzinnig en volhardend artiest. Met Smits deelde hij ook de fascinatie voor de werking van het licht.
Het zal een blij weerzien zijn voor onze museumbezoeker. In het voorjaar van 2009 was Van Ruyssevelt al eens te gast, een onmiskenbaar succes was het toen. De tentoonstelling in 2020 zal een samenstelling zijn van werken uit privécollecties. Na Nederland en Parijs terug in Vlaanderen en hier bij ons te Mol: een weerspiegeling.


Schatten op zolder in het Jacob Smitsmuseum: tekeningen Eugeen Van Mieghem uit de collectie van Jakob Smits

Op de zolderverdieping toont het Jakob Smitsmuseum nooit eerder geëxposeerde tekeningen van de Antwerpse kunstenaar Eugeen Van Mieghem. Ze komen uit de collectie van Jakob Smits zelf. Eugeen Van Mieghem, in het Antwerpse schipperskwartier geboren in 1875, heeft praktisch z’n hele leven lang getekend. In 1920 werd hij docent aan de Academie van Antwerpen. Zijn krachtig werk is onlosmakelijk verbonden met de haven, het havenvolk en de landverhuizers die hij rond de herberg van zijn ouders zag komen en gaan. Soms schrijnend, soms beladen met weemoed, altijd raak getypeerd. Het zijn beklijvende beelden die vandaag, in tijden van nieuwe, grote migratiestromen, nog steeds aanspreken.

Opgelet:

Je kan het museum enkel op afspraak bezoeken. Dit doe je door een tijdsblok te reserveren via https://ticketshop.ticketmatic.com/getouw/jakob-smits-museum?l=nl. De specifieke richtlijnen i.v.m. de reservatie vind je op de website. Mocht dit niet lukken, kan je bellen op het nummer 014 31 74 35.

Meer weten:

www.abkmol.be

www.jozefvanruyssevelt.be

www.jakobsmits.be

Gepubliceerd op dinsdag 15 september 2020 0 u.