Academie Beeldende Kunsten Mol ABK MOL

EXPO DIRK BAKSTEEN, Stilist Van De Stilte Jakob Smitsmuseum

In het najaar van 2021 zet het Jakob Smitsmuseum Dirk Baksteen in de bloemetjes. Zijn overlijdensjaar zal dan een halve eeuw achter ons liggen.

Dirk Baksteen werd in 1886 geboren in Rotterdam en ontwikkelde zich, zoals zijn broer Gerard, tot kunstenaar. In 1912 zochten de broers hun voormalige stadsgenoot Jakob Smits, op in Achterbos. Dirk bleef er, gebiologeerd als hij was door de artistieke persoonlijkheid van Smits. Hij werd Jakobs leerling en assistent, maar evolueerde geleidelijk naar een zelfstandig kunstenaarschap.

In 1917 trouwde Dirk Baksteen en in 1921 vestigde het gezin Baksteen zich in de Mariahoeve, op een boogscheut van het Malvinahof. In 1922 had hij zijn eerste tentoonstelling (in Oostende) en verscheen zijn eerste etsenbundel, ‘De Heilige Kempen’. Want Dirk Baksteen zou vooral als etser bijzondere hoogten bereiken. Hij maakte 160 etsen, naast talloze schilderijen en tekeningen. Tot 1944 woonde het gezin Baksteen in Achterbos. Omwille van zijn sympathie voor de bezetter werd Dirk na de oorlog tot een gevangenisstraf veroordeeld.

In 1949 nam hij de draad als etser weer op. Hoewel hij in Antwerpen ging wonen liet hij zijn Kempense thema’s nooit los. Met zijn uitgepuurde stijl heroverde hij zijn plaats als een van de vooraanstaande grafici van het land. Dirk Baksteen overleed in 1971.

De expo loopt van 18 september tot en met 14 november.

www.jakobsmits.be

Gepubliceerd op maandag 4 oktober 2021 0 u.